Obserwatorzy

środa, 18 czerwca 2014

Makaron z sosem serowo-ziołowym

Kocham makarony, wszelakiego rodzaju, w ogromnych ilościach. Zwykle na moim talerzu istnieje spora przewaga makaronu nad sosem. Sos serowo-ziołowy robi się w mgnieniu oka, a znika równie szybko.
Składniki
  • 0,5 litra bulionu
  • 2 serki topione ziołowe - używam serki Hochland, łącznie 200g
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 20 plasterków szynki
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • groszek lub kukurydza - opcjonalnie
  • makaron - 300-350 g - zwykle używam kokardek
  1. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Zasypujemy mąką, mieszamy, aby cebula nie przywarła do patelni.
  3. Zalewamy bulionem (najlepiej prawdziwym rosołkiem, ewentualnie kostką bulionową).
  4. Czekamy aż bulion się zagotuje, co jakiś czas mieszając.
  5. Dodajemy serki topione, cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia.
  6. Doprawiamy solą (używam soli ziołowej), pieprzem.
  7. Opcjonalnie możemy dodać groszek, według uznania.
  8. Mieszamy z makaronem i podajemy!
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz