Składniki
- 0,5 litra bulionu
- 2 serki topione ziołowe - używam serki Hochland, łącznie 200g
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 plasterków szynki
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- groszek lub kukurydza - opcjonalnie
- makaron - 300-350 g - zwykle używam kokardek
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zasypujemy mąką, mieszamy, aby cebula nie przywarła do patelni.
- Zalewamy bulionem (najlepiej prawdziwym rosołkiem, ewentualnie kostką bulionową).
- Czekamy aż bulion się zagotuje, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy serki topione, cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Doprawiamy solą (używam soli ziołowej), pieprzem.
- Opcjonalnie możemy dodać groszek, według uznania.
- Mieszamy z makaronem i podajemy!
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz